Ćwikła z chrzanem – świąteczna królowa dodatków

Ćwikła z chrzanem od wielu lat cieszy się uznaniem w polskiej kuchni, gdyż stanowi doskonałe uzupełnienie tradycyjnych potraw. Idealna na co dzień, jak i przy bardziej wymagających okazjach – takich jak zbliżające się święta Bożego Narodzenia.

Niewiele osób wie, że tym rewelacyjnym dodatkiem zachwycano się już w XVI wieku. Mikołaj Rej w „Żywocie człowieka poczciwego” podawał przepis na ćwikłę i tak podsumował jej smak „(…) sama pani ćwikła będzie barzo smaczna i barzo nadobnie pachnęła.” Także kolejne pokolenia Polaków nie wyobrażały sobie świąt bez tej przystawki. Uhonorował ją m.in. Jan Brzechwa pisząc „Raz buraczek nieboraczek/Zaczerwienił się jak raczek:/Toż gałgaństwo jest niezwykłe,/Żeby robić ze mnie ćwikłę/I ucierać razem z chrzanem./Nie, to wprost jest niesłychane!"

Dlaczego ćwikła z chrzanem niezmiennie króluje na naszych stołach? Jej bardzo charakterystyczny słodko – pikantny smak i nasycony kolor zawsze znakomicie komponował się z wędlinami i mięsami. To się nie zmieniło. Dzisiaj doceniają ją także wegetarianie – nadaje wyrazistości wielu warzywnym potrawom.

Pieczyste z ćwikłą z chrzanem

Mięso pieczone to klasyczne danie, które jest obecne na stołach przede wszystkim przy szczególnych okazjach, takich jak np. Boże Narodzenie. Sposobów na jego przygotowanie jest wiele, a w każdym domu znajduje się starannie strzeżona receptura przekazywana z pokolenie na pokolenie. Zachęcamy jednak uzupełnienie tego dania o naszą Ćwikłę z chrzanem, która podobnie jak i pozostałe produkty WSP Społem swoją recepturą nawiązuje do tradycyjnych przepisów, znanych od pokoleń. Spodziewajcie się przystawki ciekawej i zdecydowanie wyrazistej. Zapewnia to aż 29% zawartość chrzanu.

Warto wykorzystać ten dodatek także do pysznych kanapek, doskonałych na smaczną kolację czy sycące śniadanie.

Potrzebujemy tylko:

·        ulubione pieczywo,

·        wędlinę lub pokrojone na plastry upieczone mięso

·        garść wybranych listków sałaty

·        paprykę lub inne ulubione warzywa.

Na kromki nakładamy poszczególne składniki a całość uzupełniamy Ćwikłą z chrzanem WSP SPOŁEM. Jest pysznie i odżywczo.

Wege pasztet na świątecznym stole

Ćwikła z chrzanem to także znakomity dodatek dla osób nie jedzących mięsa. Na wegetariańskim, bożonarodzeniowym stole zapewne pojawi się pasztet warzywny. Przepis na jego wykonanie jest łatwy i szybki. Do jego przygotowania będą potrzebne:

·        kasza jaglana

·        marchewka, pietruszka, cebula, czosnek

·        olej roślinny

·        sos sojowy

·        oregano, tymianek, słodka papryka, mielony czarny pieprz.

Gotujemy kaszę, kroimy i podsmażamy warzywa, doprawiamy je przyprawami i sosem sojowym a potem wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Resztą zajmuje się piekarnik, któremu upieczenie pasztetu powinno zająć do 55 minut :) Po ostygnięciu, kroimy go na porcje, obowiązkowo stawiając obok Ćwikłę z chrzanem WSP Społem. Taki zestaw podajemy nie tylko na  święta Bożego Narodzenia. Sprawdzi się przy innych spotkaniach, ale także bez okazji.

 

Sugerowana cena Ćwikły z chrzanem WSP Społem: 4,83 zł.